Årskrönika 2021 av VD Hjalmar Sigurdarson

Idén till Triol växte fram i december 2019 genom att jag, Claes Ulfsparre och Lottie Löf hade en känsla av att den interna hanteringen, kreditprocessen och beslutsvägarna vi tvingats leva med var överdrivet krångliga. Med vår kunskap och erfarenhet kring fastighetskrediter var vi övertygade om att vi kunde förenkla processen för Sveriges bostadsutvecklare. Vår målsättning var tydlig och aningen kaxig – ”Vi kan göra det bättre själva”.

Vi spenderade åtskilliga kvällar med att fila på affärsidén, ta fram investeringsmaterial och planera inför framtiden. Konstigt nog var den största utmaningen just då att komma fram till namnet för vårt nya bolag. Efter ett par riktigt dåliga förslag från undertecknad och Claes så briljerade Lottie; Triol! En musikterm som beskriver en ton, eller en grupp av toner som delats upp i tre lika långa delar. Briljant tyckte vi då vi ser vår styrka i att vi tre kompletterar varandra.

Namnet ”Triol” var satt och i mitten på januari 2020 pitchades affärsidén för första gången. Vi träffade Saman Haake på restaurang Vassa Eggen och kort därefter var vi överens om hur en potentiell investering och ägarstruktur skulle se ut. Oroligheterna i världen och den pandemi som fortfarande härjar började nu ta sitt grepp om världsekonomin. Vid den här tidpunkten hade vi fortfarande inte tagit steget fullt ut och sagt upp oss från våra nuvarande arbetsgivare. Och vid tillfället var vi såklart, som många andra, oroliga för hur Covid skulle påverka världen den kommande tiden.

Efter ett par veckor av diskussioner gjorde vi analysen att bankerna och övriga aktörer på marknaden en tid framöver skulle bli mer restriktiva i sin utlåning, då deras nuvarande portföljer riskerade att påverkas negativt. Detta skulle förmodligen leda till att vi som ny aktör, snabbt skulle kunna ta en position på marknaden avseende lån för bostadsutveckling.

I mars 2020 tog vi steget och sade upp oss, mitt i börsraset. Vi trodde på vår affärsidé och att den potentiella uppsidan översteg riskerna. Triol Kapital AB föddes och intensiva sommarmånader väntade. Vi arbetade med allt från att hitta rätt husbank till att lämna in ansökan om registrering hos Finansinspektionen för övrig kreditverksamhet. Vi fick vår registrering och vi kunde officiellt starta utlåningsverksamhet den 28:e september 2020. Kort därefter genomförde vi vår första kredit, ett markförvärv tillsammans med ett byggnadskreditiv för byggnation av 24 bostadsrätter i Sälen. Jag skulle ljuga om jag sa att resan under det senaste året har varit spikrak. Vår förmåga att vara snabbrörliga och öppna för att förändra affärsplanen tillsammans med vår gemensamma kunskap om marknaden har varit vår styrka. Addera ett gäng drivna investerare som trodde på oss både som
individer samt vår affärsidé.

I min mening är företagskultur och rätt typ av människor en nyckelingrediens för ett bolag i uppstart. Av denna anledning har det varit viktigt att knyta an kompententa och värdefulla personer till Triol. Redan två månader efter vår godkända registrering hos Finansinspektionen valde vi att genomföra vår första anställning, Hampus Norman. Jag anställde Hampus redan 2016 hos vår tidigare arbetsgivare och han var ett självklart val att ha med på denna resa med tanke på hans kompetens,
attityd och driv. Vi var samtliga medvetna om varandras styrkor och svagheter, vilket är en stor fördel i en liten organisation där vi jobbar tätt tillsammans.

Under 2021 har vi redan hunnit med att ansöka om registrering, starta upp och avveckla en alternativ investeringsfond samt att sätta upp två nya kreditstrukturer. Vi har bedömt krediter motsvarande två miljarder kronor i kreditbelopp och beviljat byggnadskreditiv, markfinansieringar och brygglån till ett totalt belopp om 450 miljoner. Dessutom avslutar vi 2021 med att lämna det kontorshotell vi började vår resa på för ett eget kontor på 130 kvm på Birger Jarlsgatan. Och som om inte det vore nog har vi nyligen anställt ytterligare en kreditanalytiker, Aram Adami. Ett riktigt vasst tillskott från SEB till teamet.

Slutligen. Det har inte varit smärtfritt. Vi har alla gjort uppoffringar vad det gäller våra privatliv, som ju är det viktigaste vi har. Långa kvällar, inställda semesterplaner och stressade dagar har varit en konstant påfrestning i vardagen. Trots ett år med både motgångar och framgångar blickar jag tillbaka med stolthet och en ruskigt stark tro på framtiden. Att på ett och ett halvt år hunnit bygga ett stabilt bolag tillsammans med mina vänner och tillika kollegor, där vi gör skillnad för våra kunder och partners, är en fantastisk känsla.

Jag och mina kollegor har stora målsättningar för Triol där det nya året ska användas till att ta ytterligare kliv framåt. Vi känner oss fortsatt trygga med vår affärsidé men är också ödmjuka inför vetskapen att vi hela tiden måste fortsätta utvecklas.

Tack 2021. Välkommen 2022!
Med värme Hjalmar Sigurdarson